2012. február 1.

Mohosz - Műhosz paktum, avagy a vég kezdete

No comment

Nagy örömmel és nem tagadom, kis elvárásokkal is tettem eleget egy meghívásnak a héten. Csécs Sándor a Mohosz alelnöke, akit tavaly a Vas Megyei Szövetség elnökeként ismertem meg, hívott el a Mohosz székházába, hogy beszélgessünk, egyeztessünk a magyarországi műlegyező horgászatról illetve ennek helyzetéről. Ez a meghívás annak a párbeszédnek a folytatása, amit a tavalyi közgyűlésen indítottunk el, ami után néhányan a Vas Megyei Műlegyező Versenyen is részt vettünk. Azóta lassan egy év telt el, és az akkori helyzet jelentősen megváltozott.


Mint tudjátok, a Mohosz nyert felvételt a FIPS-be, ami a műlegyező európa és világbajnokságokat szervezi. Szalay Ferenc, aki személyesen is küzdött ezért a felvételért, egy hónappal később lemondott a Mohosz ügyvezető igazgatói posztjáról, és nemrégiben a Mohosz Országos Versenyhorgász Bizottság elnöki tisztjéről is. A Műhosz vezetőségéből csak én voltam meghívott a megbeszélésre, ahol Csécs Sándor mellett, Fűrész György a Mohosz ügyvezető elnöke, Puskás Norbert a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke, Monos Tibor a Mohosz műlegyező szövetségi kapitánya és nem utolsósorban Paskay Ernő várt.
Nagyon baráti hangulatban beszélgettünk a műlegyező horgászat magyarországi helyzetéről és a hazai lehetőségekről. Mint tudjuk, történelmi okokból a műlegyező horgászatot és versenysportot Magyarországon 2 szövetség képviseli. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hazánk párszáz műlegyező horgásza és max. 50 versenyhorgásza két különböző szövetséghez tartozik. Ez a hazánkban sajnos nem igazán egyedülálló jelenség természetesen nem válik a sport előnyére, ezért a Mohosz és a Műhosz közötti együttműködés lehetőségeiről is beszélgettünk. Ezekről a lehetőségekről egy a Mohosz-szal egyeztetett listát még a közgyűlés előtt felteszek ide.
A versenysportot illetően a következők hangzottak el:
A Mohosz örömmel vette, és nem fogja kihasználatlanul nézni a FIPS tagságát. Ez a tagság feljogosítja a Mohosz-t, hogy nemzetközi versenyekre csapatot küldjön. A Mohosz úgy döntött, hogy már az idén Szlovéniában megrendezésre kerülő világbajnokságra küld egy csapatot, és ez a következő években is szándékában van. A Mohosz illetve a vas megyei szövetség jelentős anyagi támogatást is biztosít a versenyzőknek, vagyis arra törekszik, hogy a VB-n való részvétel költségeit teljes mértékben ők állják. Ezt részben saját forrásokból, részben szponzorpénzekből fedezik. Így a magyar műlegyező válogatott versenyzőinek csak a személyes kiadásaikat kell saját zsebből fizetni.

Az idei, szlovéniai versenyre már le kellett adni a listát a csapat tagjainak nevével, amit a szövetségi kapitány más sportvezetőkkel egyeztetve állított össze. Erről a Műhosz-szal nem volt egyeztetés. A listán változás csak esetleges kívülálló okok miatt fog történni, pl. ha valaki munka-betegség-család stb. miatt mégsem tudna részt venni. Ez a kiválasztási módszer csak az idei évre vonatkozik.
A lista:
Monos Tibor
Monos Boldizsár
Paskay Ernő
Virág István
Kovács Zsigmond
Boros Zoltán – Tartalék

Az elkövetkezendő évekre, vagyis már a 2013-as Norvégiai VB-re is a következő szabály szerint lesznek a Mohosz által rendezett Műlegyező Magyar Bajnokság nyertesei kiválasztva. A 2012-ben tartandó országos verseny első 3 helyezettje automatikusan bekerül a válogatottba. A következő 9 helyezett, vagyis a 4. – 12. közül kerül kiválasztásra a válogatott másik 3 tagja. Természetesen ugyanebből a 9 versenyzőből lesz egy esetleges kimaradás, lemondás, betegség esetében a tartalék is kiválasztva. Az országos bajnokság Vas Megyében lesz megtartva, pontos ideje a Magyar Horgász magazinban meg lesz hirdetve.
Ennek megfelelően a 2013-as Magyar Bajnokság győztesei mennek a 2014-ben tartandó VB-re. És így tovább...

7 megjegyzés:

  1. Névtelen2:59

    Adnék témaötletet, ird már meg légyszi azt az ősbűnt amire hivatkoznak páran, a Sióval, vagy Sión (?) mi történt ott régen pontosan ? Meg a ZákonyiKoton kavarása is érdekes lenne, ha olvashatnánk róla..., gyanítom ismered a történetet.
    Kösz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz a témaötletet.
      Előbb-utóbb mindenki megkapja azt, amit megérdemel.
      A történetet csak hallomásból ismerem és mint jól tudjuk, az emlékezet elrondítja a valóságot.
      Ezért igencsak jónéven venném, ha valaki, akinek személyesen tapasztalata van a témáról, bevésné ide, mindenki okulására.

      Törlés
  2. Zigi5:46

    Egy zárt részről elvenni valamit, az nem állampolgári jog, hanem lopás. De mindenképpen annak a közösségnek az arculütése, amelyik elhatározta, hogy bizonyos dolgait csak egy zárt fórumon jelenteti meg.

    Állampolgári jog az lett volna, ha én mind moderátor, miután kitiltottam az "udvaribolond" nevű felhaszálót a www.ceeff.com fórumáról, nyilvánosságra hoztam volna azt az IP címet, ahonnan ő kommentált, és azt a felhasználó nevet is, aki 10 perccel korábban ugyanarról az IP címről volt bejelentkezve :-)

    Ha én is keverni akartam volna a szutyit, akkor biztosan megteszem. De nem vagyunk egyformák. A másik identitásod kimondottan kedvelem. Nem értem miért van erre szükséged?

    Üdv Zigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zigi!
      Jól tudjuk, amit két ember tud, az már nem titok. Ez Dániában is így van, nemdebár?
      Ha valamit be akarsz zárni, akkor vegyél hozzá megfelelő lakatot. Ha valamit valóban titokban akarsz tartani, akkor azt tartsd meg magadnak!
      A fórum zárt része pont olyan "zárt", mint egy IP cím, azt nyomozni és visszaélni vele pont olyan "lopás", mint a legyezőhorgászat hazai elterjesztését elősegíteni hivatott közösség fórumának besürítése a "ki fizet-ki nem" katagóriába, majd a közösség megkérdezése nélküli háttéralkuk kötögetése és az értelmetlen kompromisszumokba való bemenekülés.
      A visszásságok kigúnyolása, pellengérre állítása az udvaribolond joga és KOTELESSÉGE.
      Egy komoly uralkodó pedig hallgat a csörgősipkására. A történelem folyamán több uralkodót készített ki saját népe, mint udvari bolondot.
      Ha nem vigyázol, most is így alakul majd. Légy okos király, s a néped szeretni fog, csakhát ha mint moderátor sem voltál elég okos és kitiltottad az "udvaribolond" nevú felhasználót a fórumról, mit várjunk Tőled, mint királytól? Számíthattál arra, hogy a bolond önálló életre kel, mint az elszabadult tőkesúly, ha tetszik, ha nem.
      A mai világban véletlenül olyan bolondra akadtál, aki anyagi érdekektől függetlenül, ösztönösen, néha pedig gügye tudatától vezérelve, a dolgokat jó irányba akarja terelni.
      Aki szerint a dolgok mai állása szerint GViktor nélkül nincs magyar műlegyező versenycsapat. Itthon GViktor 10 versenyből nyolcat biztosan meg fog nyerni, s aki ezt nem látja az vagy egoista, vagy tudatlan, vagy önző, vagy a fellegekben él!
      Nem akartál szutyit keverni. Helyes! Most viszont ezzel a Mohosz-cirkusszal, megmagyarázhatatlan módon könyökig nyúltál bele.
      Magyarázatra pedig nem vagyok kíváncsi, erre nincs magyarázat!
      Tennivaló viszont volna:
      - Ha a Mohosz célja valóban a magyar színek méltó képviselete lenne, akkor érdekében állna az, hogy a LEGJOBB műlegyező VERSENYZŐK kerüljenek be a magyar csapatba. A dolgok jelen állása szerint ettől a céltól olyan messze állunk, mint Makó Jeruzsálemtől.
      - Azonnal visszavonni például a Monos-klán (jól mondom, nem a Mohosz, hanem a Monos-klán) agresszív módon kikényszerített ultimátumához történt hozzájárulást, amit a Műhosz-tagság megkérdezése nélkül, egyedül adtál meg, akkor is, ha a versenyen való részvételből a Műhosz átmenetileg kimaradna.
      - A világversenyeken való részvétel a VALÓS versenyzői teljesítmények figyelembe vételével történjen. Azok versenyezzenek, akik akarnak, tudnak és jogosultságot is szereznek hozzá.
      - Ha a Mohosz komolyan gondolja a Műhosz-hoz való közeledést, akkor nem tartja jogfolytonosan "persona non grata"-nak GViktort, hanem valóban békejobbot nyújt, amit természetesen el is kell fogadni.

      Nekem itt nincs más identitásom, csak ez!!!
      Szerintem ezt kellene a leginkább kedvelned, mert ez a legőszintébb, ez sokat segítene.
      Mint tudjuk, az emberek az egymás közötti kommunikáció során 70-80 %-ban nem mondanak igazat (ez tudományos kutatási adat).
      Itt, ebben a blogban igyekszem ezt az arányt 50% alá csökkenteni (de mint tudjuk, az emberek az egymás közötti kommunikáció során 70-80 %-ban nem mondanak igazat!)

      Én a bolond vagyok, eddig ér az agyam.

      Törlés
    2. Névtelen10:59

      A közösség arculütése pontosan az, ahogy te belementél ebbe a helyzetbe és az is, ahogy jóhiszeműségeddel visszaéltek valakik.
      Nagyon meg lennék lepve, ha ez így maradna, ez az igazán gyomorforgató és etikátlan.

      Törlés
  3. Névtelen10:58

    vatafak? maj én elindulok oszt szétkúrelok mindent! agyonra!

    VálaszTörlés
  4. Névtelen0:33

    Én is indulnék ám.Mert indultam már helyi VB-n.
    A múltkori városi bajnokságon

    VálaszTörlés