2012. augusztus 19.

FLYMANIAC (kötöznivaló bolond beszélgetés Birs Aladárral)


Hol máshol, mint az újpesti Dunapart egyik csehójában beszélgettünk a rezegtetőhorgászat ügyes-bajos dolgairól.
Birs Aladár professzionális, reszketőkezű, felfüggesztett dobó oktató, a Májmánia blog "szellemi tulajdonosa"  volt a vendégünk, aki filmforgatás és horgászbot nélkül néhány napot töltött mereven az Óbudai Hajógyári Sziget egyik betonfala mellett.
Újpestidózsás életviteléről, a rezegtetés mániás feelingjéről, tendenciáiról, irányzatairól kérdeztem.

- Brit állampolgár vagy?
- Isten ments!!! A Brit (és Angol) szavakat még a szótárból is ki kéne irtani, annyira ártalmasak modern módszerem irányába. Európában születtem, de már nem.

- Legyes forradalmárnak tartod magad?
- Naná, hogy miazhogy!!! Sőt! Egy új Magyar módszer kitervelőjének és "professzionálisba nyomójának" leginkább. Feltaláltam, hogy betonfalról, stégről, nádfal mellől, sőt téglafal mellől, sásfal mellől, stég lábába akasztott bot mellől is lehet reszkettetni.
Ja és a politenkarát is! Ezt feltétlen írd meg, ha jót akarsz és nem akarod, hogy rágalmazásért feljelentést tegyek ellened, te buzis!

- Elit sportnak tartod a legyezést?
- Mit?

- A legyezést...khmmm!
Az meg mi? Nem is hallottam róla, nem is olvastam róla. De majd én, én majd írok róla. Hogy is mondtad? Legyezés? Nem rossz ötlet. Egyenesen PDF-et fogok írni, sőt, PDF könyvek halmazát, most ez a divat, meg a "Hogyan legyünk sikeresek?" című könyvek. Veszem őket, mint állat. Két könyvem is van már a polcon.
Összesen.
Minden esetre azt már megvalósítottam, hogy kukaccal fogott halak szájába műlegyet akasztok, hogy asziggyék, hogy léggyel fogtam.
A Májmánián van sok ilyen. Kimondottan olcsó mulatságnak számít. Egy fotó, egy hamisítás.
Igaz, a blogbejegyzések nagy részét letitkosítottam, nehogymár mások is rájöjjenek erre a turpisságra. Mi lesz akkor majd velem?
Nem is értem, hogy Magyarországon miért vélekednek úgy, hogy a legyezés az elit sportja? Én sem tartozom az elitbe, sőt.
Számomra például kihívást jelent a Magyar vizeken gébre, naphalra, snecire, bodorkára (szigorúan nimfával és fenéken, halljátok, amit mondok ti amatőrők?!), keszegre horgászni. Balinra, süllőre, csukára horgászni pedig egyenesen húshorgászat, mert azok nagy halak. Azok megfogásában semmi élvezet nincs, én nem is horgászom rájuk. Csak harcsára, egyszer, azt is csak virtuálisan, stégről.
Ja, elment. A stég.

- S az eszed is...
Mit mondtál?

- Nem fontos! Nemzetközi versenyeken voltál-e első helyezett, és ha igen, hányszor?
Őszintén szólva, a versenyeken mindig jól szerepeltem volna, ha részt vettem volna. Mondtam is a műhosznak, hogy ne küldje azokat, akiket küldött, küldjön engem. Voltam egyszer egy pisztrángos kockatavon, minden léggyel meg tudtam fogni a pisztrángot. Tanulhattok tőlem, a módszeremmel lehengereltem volna még Máltát is.
Így jártatok ti!

- Mire horgászol a legszívesebben?
- A géb, a géb, a géb a kedvenc célhalam. Ha lehet, akkor bárhol, bármikor azt keresem.

- Szoktál nimfázni?
- Nem, soha nem szoktam nimfázni – csak lárvázni, mondja kaján vigyorral az arcán.

- Lármázni???
- Lárvázni! LÁRVA, polilárva, te buta.
Polilárváim világhíresek.
És a gülüke, a drága!
GÜLÜKE FOREVER !!!!!

- Látsz-e új irányzatokat a legyezőhorgászatban, 2012-ben?
- Irányzatokat?
- Nem, egyetlen új irányzat van, s az az enyém. A reszkettetőhorgászat, amit én fejlesztettem ki.
Ezennel vége is lesz az idealista Angol legyezőhorgászatnak. Én fogom megsemmisíteni.
Letarolom az USA összes legyesklubját, a montanai pisztránghorgászatot néhány év múlva megszüntetik, a montanai folyókba gébet és botos kölöntét telepítenek majd.
Az Angolok ultralájtos, meg mit tudom én milyen flancos, kockásinges, leninsapkás, pisztrángos, péres, csukás, lazacos klubjai maguktól feloszlanak, a legyes horgászboltok kínálatából eltűnnek a tollak, szőrök, csak és kizárólag "műanyag forever" feliratokkal fogtok találkozni és a polibogarak, polilárvák ideje eljövend (bocs, itt a riporter biztos valamit rosszul értett, recseg a magnófelvétel...riportalanyunk keményen a pultra vágta söröskorsóját).
Minden évben jön majd valami újdonság, mind például a spiccbotos legyezés, fenekezés műléggyel, vertikális gébezés kenyérkosaras etetéssel, vagy legyezés úszós készséggel.
Legyeződobás, dobóversenyek? Minek azt. Megtanulni sem tudtam soha, másoknak meg egyenesen nem ajánlom.
De tanítom.
Egy rövid délelőtt például megtanítottam Pistit, hogy hogyan nem kell legyezőfelszereléssel dobni.
Na de többet erről nem mondhatok, olvassátok el a blogomat, ott mindez részletesen titkosítva le van írva, és majd a PDF- könyvek. Na azok majd beb@sznak (nem 100%, hogy ezt mondta, itt megint bereccsent a magnó).

- A switch föllendülése divatirányzat, vagy gyakorlati haszna is van?
- Ööööö....Beperellek rágalmazásért, személyiségi jogaim megsértéséért, te pszihopata, pszi...

- Jó, jó, bocsánat, ezt a kérdést vedd úgy, hogy föl se tettem..
- Te buzis!

- A felszerelés-gyártás távol-keletre történő részleges áthelyeződése – véleményed szerint – lerontotta azok minőségét?
- Az én botjaim nem távol-keleten készülnek. Ajándékba kapom őket a műhoszos koszosoktól. No meg potom összegért szerzem be őket az újpesti horgászbörzén, február-márciusban, tudod, ott a Művelődési Házban. Amióta ott tartják a horgászbörzéket, azóta járok oda. Azelőtt soha. Művelődés...?

- Mi a véleményed a felszerelés-fétisizmusról?
- Megint buziskodsz? A vírusok által tönkretett C: meghajtómon volt egy csomó fétis pornó, ha arra gondolsz, beperellek rágalmazásért!
Nekem sose volt bőrcuccom, sem kínzó-felszerelésem, ez rágalom...

- Én csak kérdezni merészeltem, hogy...
- Kuss, te buzis!

- Vannak magyarországi tanítványaid?
- Már vártam ezt a kérdést! Kezdlek kedvelni. Jó a szakállad.
- Pincér, még egy rundó Kőbányait! - Ezt én fizetem a CIB banknál vezetett számlámra érkezett önzetlen, támogató adományokból!
- Hol tartottunk? Ja. Vannak. Maga blog személyzete, aztán egy bankár, aki nem is bankár, hanem bróker (egykutya), akkor a Haverkoma, a kis bácsi, igen, négyen vannak, ami tulajdonképpen összesen három, ha magamat is beleszámítom.
Ebből ketten megalapítottuk a Második Budapesti Reszkettető Klubot, rendezvényeinkre támogatóink tömege jön el.
Itt tanítom meg nekik az egyedül üdvözítő horgászmódszert és jaj annak, aki ebben kételkedni merészel!
A rendezvények kötelező kellékei: betonfal, kazánlemez, gülüke (Ó, drága gülükém), a polilárvák és egyéb, általam kifejlesztett innovatív műlegyek (ezeket nagybetűvel írd, világos?). Ezek mellett kell egy fotómasina (kölcsön), legyesbot (az nem is olyan fontos) és hajrá!
A rendezvényeken a részvétel ingyenes, csak utólag követelek csekély 9,600.000.- (azaz kilencmillióhatszázezer forintot) a részvevőktől, nehogymá' elhiggyék magukat és ingyé' tanuljanak meg rezegtetni.

- Kedvenc botod?
- Sokáig a műhoszosoktól kapott bot volt a kedvencem (egy két részes Shakespeare Trion #5/6, 8'6", fast action, gyártási szám: 1782.255, sötétzöld vászontokban, vadiúj volt, a kemény kordura tokot nem adta oda a köcsög), nagyon szerettem, de a Guru kiénekelte a számból, azt kellett mondanom, hogy eltörtem és bedobtam a kukába, de egy fenéket. Most is azzal rezegtetek, ha senki sem látja, az pedig sűrűn előfordul, mert általában senki sem lát pecázni. Jól titokban tartom.
De, a múltkor filmezett valaki.
Jézusmária, csak nem követnek? A nevemet is tudják, meg a címemet is. Fel lesznek jelentve!

- Budapesti telefonkönyv, Birs Aladár, Budapest, Kökörcsin u. 40., tel: --------
- Ne zaklass és ne élj vissza személyiségi jogaimmal!!!

- De a telefonkönyv nyilvános!
- Akkor se, te buzis!

- Zsinórod?
- Huszas monofil, azzal minden apróságot meg tudok fogni. Legyezőzsinórra meg ugyebár nincs szükség, hisz csak a lábam előtt rezegtetek.

- Orsód?
- Sosem érdekeltek az orsók és ezt komolyan mondom, számomra csak a zsinór tárolását szolgálják. A pénzemet inkább horgászásra költöm, mintsem csicsás orsókra.

- Szeretsz legyet kötni?
- Szeretek, de nem túl gyakran van rá időm. De nincs is szükségem sok műlégyre, hiszen két-három félével a világ összes halfaját meg tudom fogni.
A múltkor is tizenkét félét szakítottam be egyetlen alkalommal. Érted?!
Hírhedten fogós legyeket kötök, mint például az ún. „gülüke vécéláncból (a drága)” nevezetű, amely világhíres lett, annyira randa.

- Lánc, lánc, budilyuk...ha megázik kidobjuk...
- Bizonyisten, beperellek...
Meg a politenkara.

- De az egy módszer...
- Kussoljmá', mindig ez van, ha nem tudom miről beszélek.

- Legfurcsább légy, szerinted?
- Az összes idealista Angol műlégy, a CDC (asse tudom miaz, de pofázok), száraz, nedves, sztrímer, nimfa, mind. Az enyémek a legjobbak és a legfogósabbak.

- Mik a terveid a közeli és távoli jövőt illetően?
- Közelebbről: szeretnék jól szerepelni az idei rezegetető dzsemborin, amit úgy képzelj el, hogy miután megittunk még két rundó Kőbányait, akkor itt a betonfalról reszkető kézzel rezegtetett cerkával belepisálok a vízbe.
Az oviban is szerettem, ha a dadus pisiltet, mert már öreg volt és remegett a keze szegénynek. Drága Zsuzsi néni (elrévül...).
Távolabbi tervem – és ezt nagyon eltökéltem magamban – végig szeretném rezegtetni Görögországot (ó, Stavros, ha még egyszer..., s azok a kecskék!)

- Görögországot már megrengette a válság.
- Mit mondtál?

- Felejtsd el!
- Mennyi időt töltesz naponta a világhálón?
Naponta két- három alkalommal leellenőrzöm a Májmánia blogomat, a leveleimet, az éppen aktuális feljelentéseket, bejelentkezéseket a párkereső oldalakra (Nők Lapja Café), randikat beszélek meg, ami átlag két órát vesz igénybe.
Több százan ismernek.
Szerencsétlenségemnek mondhatom, hogy valahogy úgy alakult, hogy nagy tudású, érdeklődő, kíváncsi emberek vesznek körül, akiknek az érdeklődési köre, hobbija a legyezőhorgászat.
Így hát úgy néz ki, hogy mindenki utál.
De fel lesznek jelentve.
Mind.
Fejenként  20 oldal. Jó tanácsadóim vannak, akik nem tartoznak a nagy tudású, érdeklődő, kíváncsi emberek közé, de jó nagy sz@rkeverők (reccs a magnó) és megértették, hogy számomra semmi sem annyira fontos, mint a "nézetség".

- Magyarországon jelenleg nincs olyan személyiség, aki össze tudná fogni ezt a relatíve nagyon kis létszámú legyest. Mi lehet ennek az oka?
- Ne törödj, majd én, én megmutatom mindenkinek.
Ha akarnak, ha nem, ha szeretnek, ha nem, ha horgásznak, ha nem, mindenki engem követ majd.
Törvényileg lesznek kötelezve.
Képviselő leszek, törvényeket fogok alkotni.
És megmentem az Omszki tavat.
És szabad lesz a horgászat minden vizen.
Mindenki azt csinál majd, amit én diktálok.
Mindenki oda telepít halat, ahova én mondom.
Tilos lesz kajakból horgászni.
Tilos lesz külföldi vizeken horgászni.
Tilos lesz magánvizeket üzemeltetni (ha nekem nincs, másnak se legyen, ha én balf@sz (reccs) vagyok, más is legyen az).
Tilos lesz klasszikus legyeket kötni.
Tilos lesz a hot-spot használata.
Tilos lesz visszadobni a halat (mert én nem vagyok a C&R híve).
Tilos lesz terjeszteni a legyezőhorgászat szellemiségét.
Tilos lesz legyesblogot írni, csak az enyém lesz érvényben.
Csak az én PDF könyveimet lehet majd olvasni.
Az etikát én határozom meg. Én bárkit lehülyézhetek, engem senki se merjen, mert börtönbe csukatom.
És mindenkit börtönbe fogok csukatni.
És ekkor... majd eljön a kánaán: egyedül maradok tanaimmal, barátok, rokonok, család nélkül.
Az lesz majd a szép világ!!!

- Nincs több kérdésem.
- Ajánlom is, így is be leszel perelve, ezt az interjút is fel fogom használni ellened.
Én nem is nyilatkoztam semmi ilyesmit, és ezt is kiragadtad az eredeti újpesti környezetből.
És a söröket is add vissza!

- Boááá (visszaadtam)!

(Érdekes, hogy beszéd közben nem vétett helyesírási hibát)

2012-08-18.

5 megjegyzés:

  1. Névtelen8:12

    -Józsi, látod ott azt a kalyakost?
    -Nem. Merre?
    -Ott, ahol az a nagy halyó van.
    -Amejik a Lyános-sziget mellett van kikötve?
    -Igen.
    -Okés, már látom. Kalyakos horgász lesz az.
    -Húzzuk fel a légpuskát?
    -Nem tudom, inkább még várlyunk míg közelebb lyön. Akkor, ha lyók vagyunk nem hibázhatlyuk el.
    -Várly, kiugrom az autóhoz, mert nincs nálam lőszer.
    -A dum-dumot hozzad! Megérdemli az a csónyakos gyökér!
    (Percek múlva...)
    -Na, lőly már, mert kezd távolodni! Elég, ha a szemét kilövöd, akkor már nem foglya többet megrezegtetni a nyugodt felszínt a ganyé evezőlyével.
    -Francba, hiába húzom a ravaszt, nem működik. Eltörhetett a rugója, vagy mi.
    - Semmi baly, malyd kérek egyet a Sportlövő Egyesülettől. Biztos adnak egyet alyándékba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen23:27

      A címmel ellentétben NEM a kérdező a kötöznivaló bolond. Minden horgász kezébe luft-puskát és kukoricalyancsi kézigránátot!

      Törlés
  2. kedves kis bácsi!
    Nem a kapcsával van baj, hanem a stílussal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Piroska1:52

      az meg kiaza kisbácsi?
      ő is horgászik?
      ismernünk kéne?

      Törlés
  3. Névtelen3:41

    -Háló!
    -Háló!
    -Hallasz Tomi?
    -Mi?
    -Tomi, hallasz?
    -Ki az!?
    -Én vagyok az Jani!
    -Hogy ki?
    -Lyani!
    -Jaaa, szia! Mi újság?
    -Adtak egy új légpuskát.
    -Tényleg? Ne csináld!
    -De, igen. Azt mondták alyándék. Figyelj most nincs időm beszélgetni, csak azért hívlak, mert holnap kimehetnénk újra a János-szigethet egy kis vertikálisra.
    -Én benne vagyok. Hozod a légpuskát?
    -Persze, ne viccelj. Azért mennénk, hogy kipróbáljuk.
    -Jó ötlet! Nagy vagy Jani! Gondolod, hogy megint fog lyönni a kajakos?
    -Majd meglátjuk. Az sem baj, ha nem kajakos. Simán belefér akár egy kenus is. Próbának megteszi.
    -Óriási ötlet! Figyelj! Nem tudnánk házilag feltuningolni a puska rugóját, hogy erősebb legyen?
    -Dehogynem. Egyik haverom szerszámlakatos. Csinált hozzá egy 1000 nyútonkilópászkálos rugót svédacélból. Azért is kéne jönnöd, mert egyedül nem fogom tudni felhúzni. Ketten csak elboldogulunk vele. Haver szerint akkora lesz a visszarúgása, hogy képes eltörni az ember vállát. Ha nem gond hozd el a vánkosodat is csillapítás gyanánt.
    -Oké. Nagy vagy főnök! Hajnali 4-kor várlak a szokott helyen.
    -Oké, halihóóó! A bodorkák istene legyen veled!

    VálaszTörlés