2015. február 5.

Tükröm, tükröm...


T. Mibor lebotorkált a ZSOHOM-székház első emeletéről, a lépcsőfordulóban lendületből köszönt Lenin mellszobrának. Ekkor egy icipicit elbizonytalanodott:
– Ez a szobor sosem állt itt – hökkent meg.
Hamar túltette magát ezen a bizarr gondolaton és sietve a székház mögötti parkoló felé vette az irányt, ahol meglepődve tapasztalta, hogy tulajdonképp nincs is parkoló, hanem helyette egy zavaros vizű, pisztrángos patak folydogál.
– Gyönyörű Pinkám! – állapította meg és a világ legtermészetesebb módján az épület előtti parkolóhoz botorkált az előcsarnok sziklás kövein keresztül, gázlóbakancsa meg-megcsúszott, de sebaj. Érezte, hogy a gázlója is beázik, s ahogy a kocsija szokott helyére pillantott, belehasított a felismerés: ellopták.
Visza-viszzatérő rémálma volt ez, s mint mindig, most is felriadt álmából…


Lepedője lucsogott a rémálmos izzadtságtól, hunyorogva megnézte az órát. Tíz perc volt még a megszokott ébresztőig, lerúgta a paplant, kinézett a hajnali derengésbe, az udvaron ott állt a kocsija - ez némiképp megnyugtatta - majd betámolygott a fürdőszobába.
Az ágyékig érő szekrény fölötti tükörre lila rúzzsal felmaszatolt ars poetica, ákombákomos felirat: TEGYÉL MEG MA MINDENT, AMIT MEGTEHETSZ!
 - A francba, unom már minden reggel ezt nézni! – és gyors mozdulattal lerántott egy méter budipapírt és vadul elkezdte eltűntetni a rúzsos intelmet, amikor valaki váratlanul megyszólalt:
 - Én előbb alaposan meggondolnám! – a keze alól jött a hang.
Ijedtében leült a vécére – A tükör szólt, nem kétséges – gondolta és szőrös pucér lábát is felhúzta a vécéülőkére – Megbolondultam – mondta ki hangosan.
– Áh, dehogy, tényleg én vagyok: a tükör.
 - Mit akarsz tőlem?
 – Semmit, csak annyit, hogy gyere közelebb és nézd meg magad közelebbről!
Remegő horgasinát kiegyengetve a tükörhöz közeledve meglátta hajnali elnyűtt ábrázatát, izzadt pizsamáját, karikás szemeit, vörhenyes borostáit. A füléből, - mintha nagyítón át látná - riadtan meredezett néhány léha szőrszál, homlokán a korai öregedés szarkalábai. Megszédült és még közelebb lépett.
Ekkor tükörképe elhalványult, a tükör Hitchcock-i domborrá vált és újra megszólalt:
 - Gazdám, évekig tűrtem, hogy minden reggel rongy-állapotodból emberi kinézetet sminkelj magadra. Ez többnyire sikerült is neked. De amit az utóbbi három évben műveltél a pillangózók élén, az már gusztustalan. Többet nem tükrözöm neked – a tükör beszélő szájából orrfacsaró foncsorbűz áradt.
Hátrahőkölt.
A tükörből valaki más nézett vissza rá.
Nagyon ismerősnek tűnt, mintha már látta volna valahol, mintha valaha pillangóztak volna együtt.
 - A fiam nem lehet, őt futólag ismerem, de ki ez? – az arc homályosan derengett.
Hirtelen megvilágosodva, felrántotta a fürdőszobaszekrény ajtaját, hogy benézzen a tükör mögé. A polcon, szemmagasságban egy keki övtáska sunnyogott. Rájött.
Rácsapta az ajtót, a tükör kereszt alakban megrepedt.
Léptek közeledtek a fürdőszoba felé, valaki kintről lekapcsolta a villanyt.
A tükör felirata szinte felizzott a vaksötétben:
 EMBER, TÉRJ ÉSZHEZ! pink színű rúzzsal felkenve.

1 megjegyzés: